Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Έγκον Σίλε (Egon Schiele), "Μητέρα και παιδί".

 Ο Έγκον Σίλε (Egon Schiele) γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1890 στο Τουλν αν ντερ Ντόναου στηνΑυστρία. Το 1906 στάλθηκε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, ωστόσο, την επόμενη χρονιά, ο Σίλε εγκατέλειψε τη σχολή, καθώς ήταν απογοητευμένος από την αυστηρότητα της σχολής. Το 1907, ο Σίλε αναζήτησε τον Γκούσταβ Κλιμτ, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το ταλέντο του νεαρού Σίλε και αγόρασε ορισμένους πίνακές του. Ο Κλιμτ εισήγαγε τον Σίλε στη Wiener Werkstätte, το εργαστήριο που ήταν συνδεδεμένο με τον Ζετσεσιονισμό (1). Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ακόμα και ως πορνογραφικά, γι' αυτό τον λόγο, ο Σίλε δικάστηκε και τελικά φυλακίστηκε για τρεις μέρες επειδή ορισμένοι πίνακές του είχαν εκτεθεί σε χώρο που ήταν προσβάσιμος από παιδιά. Όσο ήταν στη φυλακή, ο Σίλε ζωγράφισε 12 πίνακες που απεικόνιζαν τις δυσκολίες της ζωής στη φυλακή.

Στις 17 Ιουνίου 1915, ο Σίλε παντρεύτηκε την Εντίθ Χαρμς. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σίλε κλήθηκε να υπηρετήσει στη Πράγα. Πολλοί στρατιωτικοί αναγνώρισαν το ιδιαίτερο ταλέντο του στη ζωγραφική, γι' αυτό τού συμπεριφέρθηκαν καλά. Κατά το φθινόπωρο του 1918, είχε ξεσπάσει η Ισπανική γρίπη, που σκότωσε περίπου 20.000.000 άτομα στην Ευρώπη. Η σύζυγός του, Εντίθ, που ήταν 6 μηνών έγκυος, πέθανε στις 28 Οκτωβρίου, ενώ εκείνος πέθανε τελικά στις 31 Οκτωβρίου 1918, τρεις μόλις μέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του, μόλις στα 28 του χρόνια. Κατά το διάστημα των τριών ημερών μεταξύ του θανάτου της συζύγου του και του δικού του, ζωγράφισε ορισμένα σκίτσα της Εντίθ, τα οποία ήταν τα τελευταία του έργα.

Το "Mutter und Kind", του 1910, σηματοδοτεί μια αποφασιστική καμπή στην καλλιτεχνική και προσωπική ανάπτυξη του Egon Schiele .  Ο νεαρός καλλιτέχνης δεν θα επιτύχει μόνο μια στιλιστική ανακάλυψη στην τέχνη του, αλλά θα καθιερώσει επίσης την καθολικά συναρπαστική αλληγορία της Μητέρας και του Παιδιού ως διαρκές θέμα στο έργο του. Εμπνευσμένος εν μέρει από τους μνημειακούς πίνακες του μέντορά του Gustav Klimt, ο πίνακας "Mutter und Kind" είναι μία από τις πρώτες μελέτες του Schiele σχετικά με το θέμα που, πίστευε, ότι υπήρξε μεταφορά του κύκλου γέννησης, ζωής και θανάτου. Με τους μελανούς χρωματισμούς και τις αλλόκοτες μορφές του,  υποδεικνύει την φθαρτότητα της ανθρώπινης σάρκας, υποδηλώνοντας ότι η επιθυμία για αγάπη κηλιδώνεται από τη συνείδηση της δικής μας θνητότητας. Σε αντίθεση με άλλα από τα πιο προκλητικά και σαφή έργα του, σ΄ αυτό το έργο είναι σαφής  η υπόδειξη της σωματικής επαφής - το γεγονός ότι είναι μια ιδέα που φαίνεται να γεννιέται μόνο στο μυαλό του θεατή .

Gustav Klimt. "Mutter und Kind"



1.Ζετσεσιονισμός ή Απόσχιση (από το γερμανικό Sezession, στην ελληνική γλώσσα: αποχώρηση) ονομάζεται το κίνημα που ιδρύθηκε το 1897 από μια ομάδα Βιεννέζων καλλιτεχνών που αποχώρησε από την επίσημη Ένωση Αυστριακών Καλλιτεχνών που στεγαζόταν στο Κύνστλερχαους της Βιέννης. H ομάδα των Ζετσεσιονιστών αποτελεί μια περίπτωση ανάλογη με αυτήν των Γάλλων ιμπρεσιονιστών και την αντιδραστική στάση τους απέναντι στην συντηρητική καθεστηκυία καλλιτεχνική τάξη που επικρατούσε στους ακαδημαϊκούς καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρώτος πρόεδρος της Ομάδας των Ζετσεσιονιστών υπήρξε ο Ρούντολφ φον Αλτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

6 . 4

                                                   6 . 4 Ακρυλικό σε χαρτί. 70Χ50εκ.